Liburan yang Pelik (Aneh)

Assalamualaikum wr, wb dan salam sejahtera buat yang non muslim ini iyelah cerite pertame yang saya post kat website ni, oh ye saya pun suke sangat lah cerite-cerite hantu yang ade kat kch ini *hehe, oke lah supaye tak membazir banyak mase kite langsung kecerite ye.

Name saye upin, dan saye bersekolah di tadika mesra, hari ini seperti biasenye saye pergi bersekolah bersame adik saye ipin, kami satu tadika, kami diantar oleh kakak kami yang garang bernamae kak ros, setibenye di tadika seperti biase kami berbual rie kat dalam kelas tak terase mase pun berlalu cikgu kami pun sampai kat kelas. Tapi, ade yang pelik cikgu tampak diam sahaje tak becakap sepatah dua kate pun.

Die hanye duduk terdiam menunduk kepale, saye dan kawan-kawan pun merase hairan tak lame kemudian ponsel ehsan berbunyi, ehsan pun segera mengambil ponselnye dan betape terkejutnye die bahwe cikgu melati mengirim kan mesej yang berisi “ehsan, cikgu tak dapat datang ke tadika untuk mengajar kamu semua sebab cikgu sakit demam, cakap kat kawan kawan semue ye. Ehsan yang terkejut langsung membalas mesej dari cikgu melati tersebut macam ni percakapan nye.

E: ehsan
CM: cikgu melati

loading...

E: cikgu, bukan ke cikgu ade kat kelas duduk kat depan kami?
CM: kat kelas? Ape yang awak merepek ni? Cikgu kat rumah lah.
E: iye ke!? Cikgu tipu eh! Tak baik tipu, dari tadi cikgu hanye duduk merunduk kepale tak becakap ape ape pun!
CM: tak lah! Kau tak percaye same cikgu?
E: tak!
CM: oke lah! Cikgu kirim kan buktinye sekarang!

Setelah bercakap cakap cukup lame ade mesej baru lagi dari cikgu melati, yaitu gambarnye sedang kat rumah bersame keluargenye dan yang lebih mengejutkan lagi beliau memakai baju biru bermotif bunge mawar merah dan tidak memakai baju ungu sebagaimane biasanye, ehsan yang terkejut kembali mengirimkan mesej kepade cikgu melati, macam ni percakapannye.

CM: kan ape dan cikgu kate cikgu tak datang ketadika hari ni, degil!
E: tapi kalau cikgu kat rumah lalu siape yang kat depan kami ni?
CM: hm, coba ehsan tengok kakinye ade atau tidak?
E: okelah saye buat sekarang juga.

Ehsan kemudian berpure-pure menjatuhkan pensilnye dan ketika iye mengambil pensilnye tersebut, die terkejut macam nak pengsan *hehe, kasihan ehsan, die melihat bahwa cikgu palsu tersebut tidak mempunyai kaki (melayang), *waw kalau awak dirumah yang mengalaminye macam mane agaknye ekpresi awak ye? *Hehe,lalu diam-diam ehsan mengambil beberape gambar tersebut dan mengirimkannye kekumpulan whatsapp (WA) mereka.

Lalu serentak semua orang mengambik ponselnye (termasuk saye) *hehe, dan kami menengok kalau ade mesej baru dekat kumpulan WA kami dan mesej tersebut berasal dari ehsan. Serentak kami semua menengok kearah ehsan tanpe terkecuali, ehsan yang kebetulan juge menengok kearah kami langsung membagi isyarat untuk melihat ape isi mesejnye, setelah kami tengok alangkah terkejutnye kami bahwa yang duduk merunduk kepale dekat depan kami bukan lah cikgu melati melainkan hantu.

Lalu cikgu melati (asli) menyuruh kami semua untuk pergi meninggalkan kelas berdue berpasangan laki-laki same laki-laki, perempuan same perempuan, beruntungnye saye dan ipin yang mendapatkan kesempatan pertame untuk keluar setelah berpura-pura meminta izin kepade cikgu melati (palsu/hantu), kami cabut lari selaju-lajunye mungkin kelajuan kami lari melebihi kelajuan lari usain bolt dan the flash *hehe, saking lajunye lari sampai-sampai tertabrak cikgu besar, *hehe, cikgu besar yang kehairanan melihat kami lari macam kilat pun bertanye.

CB: cikgu besar
U: upin (saye)
I: ipin

CB: ngape korang ni? Lari-lari macam kilat!
U: cikgu besar nasib baik jumpe!
CB: kenape memangnye?
I: macam ni cerite die! Bla, bla, bla (cerite kat atas).
CB: oh macam tu, cerite die.

U: jadi ape yang patut kite perbuat sekarang.
CB: *hm.
I: ape cikgu? Ape?
CB: oke, cikgu akan cobe cari tu!
K (kami): cari?

Beberape mase kemudian, “dipanggil seluruh murid tadika mesra kelas aman, agar segera kekantor cikgu”. Ternyate cikgu besar berniat untuk memanggil seluruh murid kelas aman gune menolong mereka. Lalu satu-persatu murid kelas aman keluar dan malangnye ehsan selaku ketue darjah dan fizi rakannye mendapatkan sesempatan terakhir untuk keluar.

Setelah semua murid keluar dari kelas, cikgu melati (hantu) bangkit dari duduknye dengan kaki tidak menyentuh tanah (mengambang), die berusahe untuk mencekik ehsan, fizi yang ketakuan berusahe membuke pintu yang tiba-tiba terkunci rapat, namun malangnye fizi terlempar kesudut kelas oleh cikgu melati (hantu) tersebut. Fizi yang terlempar merase kesakitan.

Itu pun akhirnye menangis dan berteriak sekuat-kuat, karena ruangnye tertutup jadi suare teriakan dan tangisan fizi menggema diseluruh ruangan. Hal tersebut membuat pekak talinge hantu tersebut, ditambah lagi tiba-tiba dari pengeras suare sekolah terdengar kumandang adzan dan lantunan ayat suci Al-Qur’an nul qarim, dan ape yang terjadi ikuti terus cerite saye dalam “liburan yang pelik (aneh) part 2”. Wassalamualikum wr, wb. Bye-bye.

loading...
KCH

UPIN IPIN DAN KAWAN KAWAN

Sekedar kembali mengingatkan. "Jangan pernah baca ini sendirian" :)

All post by:

UPIN IPIN DAN KAWAN KAWAN has write 2.749 posts